Bio

Zihni Ozdil is Tweede Kamerlid voor GroenLinks.
Klik hier voor het advies van de kandidatencommissie.

“Ik word narrig van hem; De ridder van het vrije woord; Een ambitieuze allochtoon en eeuwige doordrammer; Hij heeft de pen van Voltaire.”

Zomaar een greep uit de kwalificaties die vriend en vijand Zihni Ozdil (1981) hebben gegeven.

De uit Rotterdam afkomstige Amsterdamse opiniemaker is een vrijdenker en laat zich niet beperken door loyaliteit aan deze of gene groep. Als veelgevraagd commentator snijdt Zihni op een kenmerkende stijl maatschappelijk gevoelige kwesties aan en stelt heersende normen ter discussie.

Zijn standpunten zijn door de media omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd’. Als pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting nam hij het op voor zowel Geert Wilders als ‘haatimams’.

Hij schreef stukken in media zoals NRC Handelsblad, de Volkskrant, Vice, het Parool, De Correspondent en Nieuwe Revu. Hij heeft een vaste column in NRC Handelsblad. Bij Uitgeverij De Bezige Bij verscheen in het najaar van 2015 zijn boek Nederland mijn vaderland.

Zihni was als wetenschappelijk docent Global History verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was tevens Bestuurslid Zelfstandigen bij de Nederlandse Vereniging voor de Journalistiek (NvJ).

In 2017 is hij verkozen tot Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Zihni is woorvoerder MBO, Hoger Onderwijs & Wetenschap /  Sociale Zaken & Werkgelegenheid/ Integratie & Inburgering.

 

 

 

One Reply to “Bio”

 1. Beste mijnheer Ozdil,

  Hoe moeilijk het/uw leven moge zijn ietwat meer diepgang in uw manier van denken en meededelen van uw meningen wens ik u graag toe.

  Wellicht kan hierbij het lezen van ” The Silk Roads” van Peter Frankopan uw pad ondermeer verlichten.

  Ik wens u een vrolijk en gezond 2018.

  Vriendelijke groeten,
  Daan Stigter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *