Nederland mijn Vaderland

Zihni Nederland mijn Vaderland

“Dit boek houdt Nederland een nuttige spiegel voor”  Paul Scheffer

“Een van de beste boeken van 2015” NRC Handelsblad

Een confronterend kijkje in de spiegel. Wel zo prettig” ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – De Nieuwe Revu

‘Waarom snappen wij nog steeds niet dat Özdil óók een Nederlandse naam is?’ Dit is de centrale vraag die historicus Zihni Özdil stelt in Nederland mijn vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij).

Nederland heeft ‘de ander’ altijd getolereerd, maar niet geaccepteerd. Dat staat haaks op gelijkheid. Ook ‘de ander’ weigert te erkennen dat hij een Nederlander is. Het resultaat is een land waarin mensen langs elkaar heen leven. Maar het maatschappelijk besef ervan blijft uit.

Özdil onderzoekt in dit pamflet wat de historische wortels van de Nederlandse uitsluiting zijn. Zonder ‘autochtoon’ of ‘allochtoon’ te sparen haalt hij genadeloos uit naar onze ingebakken afkeer van diversiteit en vermenging.

Bestel:

Bol.com

Ako

ECI

Libris

6 Replies to “Nederland mijn Vaderland”

  1. Wat een boeiende analyse! Ons onbewuste denken en oordelen wordt heel erg bepaald door onze taal. Ik woon al 22 jaar in Amerika en ben niet erg op de hoogte van de ontwikkelingen rond immigratie in Nederland. Maar het interesseert me wel! Het oordeel over de Amerikaanse ontwikkelingen rond integratie zijn wel wat optimistisch in dit boek. Het hangt erg af van de kringen waarin je verkeert en opleiding. Ik hoop dat veel Nederlanders dit boek zullen lezen en hun ogen zullen openen!

  2. Ik lees uw boek met veel plezier. U kijkt niet alleen zelf in de spiegel, maar u laat mij ook naar mijn gezicht kijken. Dat ken ik eigenlijk wel, maar als ik het daadwerkelijk zie moet ik toch altijd weer even achter mijn oor krabben; het verschil tussen realiteit en wenselijkheid is weer even pregnant. Het belangrijkste waar ik zelf mezelf op betrap: ik zie teveel de groep, waar ik de mens – in deze context ‘de Nederlander’ – moet zien. De groep, die vrijwel direct alle, maar al te bekende -voor-oordelen oproept en de mens waar de nuance weer in beeld komt. Helaas, maar daarom lees ik uw boek ook … en ‘by the way’, voor mij bent u gewoon een ‘Hollander’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *